Kupovina auto-sedišta

Bilo da se kupuje prvo, za bebu koja tek treba da se rodi, ili za dete koje prelazi iz jedne kategorije u drugu, auto-sedišta nikada ne treba kupovati na brzinu i bez pripreme. Roditelji žele da izaberu najbolje za svoje dete, pa zato dajte sebi vremena da detaljno proučite kakvo bi sedište najbolje odgovaralo vama, detetu i vozilu. Važno je znati da u svakoj vožnji, pa i najkraćoj, svi putnici u automobilu moraju biti vezani, a deca u odgovarajućem bezbednosnom sedištu. Saobraćajne nezgode najčešće se dešavaju na samo nekoliko kilometara od kuće. Zato bez izgovora: idemo samo do bake, do prodavnice, neće mu biti ništa za toliko!

 

Izbor auto-sedišta za novorođenče

Prva vožnja deteta iz porodilišta treba da bude u auto-sedištu. Zato je preporučljivo sedište kupiti ili bar izabrati još tokom trudnoće. Decu od rođenja do godinu dana treba voziti u poluležećem položaju, u smeru suprotnom od kretanja vozila. To je najbezbednije za malo dete čija je glava velika i teška u odnosu na telo, a mišići vrata nedovoljno razvijeni. Kod vožnje unazad kritični delovi tela: leđa, vrat i glava poduprti su naslonom auto-sedišta i trpe najmanji stres prilikom sudara ili naglog kočenja.

Izbor auto-sedišta za veću decu

Sedišta za veću decu takođe treba pažljivo birati. Ne treba žuriti sa prebacivanjem deteta u sledeću kategoriju sedišta (to učiniti tek kada ga dete preraste po kriterijumima koje određuje proizvođač), a kada dođe vreme za to, najbolje je otići u kupovinu zajedno sa detetom i isprobati sedište. Najpre treba proveriti da li to auto-sedište ima atest. Samo takva sedišta smeju da se koriste u automobilu. Takođe, obratite pažnju na način postavljanja sedišta u auto, pa ako vam je auto opremljen isofixom, možda se odlučite za ona koja se postavljaju ovim sistemom, ili pak sedišta koja se pričvršćuju pojasom automobila. Ako ćete često prebacivati sedište iz jednog u drugi auto, gledajte da se ono postavlja jednostavno i da se lako pričvršćuje.
Naš savet je i da se pre kupovine sedište isproba u automobilu. Većina prodavaca rado će vam izaći u susret i dozvoliti da ga isprobate, a vi proverite da li se ono može dobro pričvrstiti u vašem automobilu. Nekada dečje sedište i sedište automobila jednostavno nisu kompatibilni, pa i ono najskuplje detetu neće pružiti adekvatnu zaštitu zato što ne može pravilno da se učvrsti.
Pre kupovine korisno je pročitati i uputstvo za korišćenje automobila. Neki proizvođači ili modeli imaju određena ograničenja i ne dozvoljavaju postavljanje dečjih bezbednosnih sedišta na neka mesta u automobilu.
Na kraju, ali podjednako važno: neka dete sedne i  isproba sedište. Nekoj deci se više dopadaju sedišta sa štitnikom, a nekoj pojasevi. Uzmite i to u obzir, ipak će se ono u njemu voziti narednih nekoliko godina.

 

 

 

 

No Comments

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

To Top