Rezultati pregleda dečjih auto-sedišta i dalje zabrinjavajući

U sklopu akcije „Bezbednost nikada nije na odmoru“ u junu i julu su ispred Tempo prodajnih objekata u Beogradu, Novom Sadu i Nišu organizovani besplatni pregledi dečjih auto-sedišta. Rezultati provera, koje su radili savetnici Centra za promociju bezbednosti u saobraćaju, i dalje su zabrinjavajući.
Od svih pregledanih sedišta njih 86 odsto bilo je pogrešno postavljeno. Posebno se ističu greške u korišćenju bustera i bustera sa naslonom u kome se i dete i auto-sedište vezuju pojasom automobila, ali pojas ne sme da ide preko detetovih rebara i stomaka nego ispod ručki sedišta i preko detetovih kukova. U nekoliko slučajeva tzv. jaje auto-sedište bilo je jako strmo postavljeno i bebicama je glava padala ka napred. Ova sedišta moraju biti postavljena pod uglom od 45 stepeni dok dete ne počne da sedi, a nakon toga pod uglom od 60 stepeni. Obavezno je da se ova sedišta postavljaju u smeru suprotnom od kretanja automobila. Osim navedenog rezultati pregleda su pokazali da roditelji prilikom postavljanja auto-sedišta u automobil najčešće prave sledeće greške:

  1. nedovoljno zategnu pojaseve automobila kod pričvršćivanja auto-sedišta;
  2. deca nisu dovoljno čvrsto vezana kaiševima auto-sedišta. Kaiševi moraju biti na odgovarajućoj visini i jako stegnuti tako da između ramene kosti i kaiša stane samo jedan prst.

No Comments

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

To Top