Znate li da u Srbiji svake godine u saobraćajnim nezgodama nastrada u proseku 18800 ljudi, od kojih smrtno strada prosečno 700? Bez obzira na to koliko ste dobar vozač, u saobraćaju niste sami i ne možete uticati na greške drugih. Ipak, postoji nešto što vi možete učiniti. Kako biste zaštitili sebe i ostale putnike u automobilu, postarajte se da svi budete adekvatno vezani zaštitnim pojasevima, a deca u auto-sedištima koja odgovaraju njihovom uzrastu i težini.

Šta se dešava kada dođe do sudara?


Kada se vozilo sudari sa drugim automobilom u pokretu ili sa nekim objektom, usled siline udarca  naglo se zaustavlja. Ali zbog inercije svi objekti koji nisu vezani, uključujući i putnike, nastavljaju da se kreću ka tački udarca istom brzinom kojom se automobil kretao pre sudara, sve dok ne naiđu na neku prepreku. To može biti sedište, staklo šoferšajbne ili volan, a od siline udara mogu i izleteti iz vozila. Pored toga što telo nastavlja da se kreće, usled inercije kreću se i unutrašnji organi putnika, pa mogu udarati jedan o drugi ili o skelet. Zbog svega navedenog neophodno je koristiti bezbednosne pojaseve za vezivanje, koji će u slučaju nezgode putnika zadržati na sedištu te sprečiti smrtni ishod ili ublažiti povrede. Pogledajte šta se dešava pri sudaru kada putnici nisu vezani sigurnosnim pojasevima.

Kao što smo rekli, odrasli putnici u automobilu treba da budu vezani sigurnosnim pojasevima. A šta je sa decom?

Pojasevi su dizajnirani za odrasle. Dete niže od 150 cm ne može se pravilno vezati pojasom i zbog toga je neophodno da bude u odgovarajućem auto-sedištu ili podizaču (pomoćno postolje, buster) koji mu omogućuju pravilno vezivanje pojasevima automobila. Nevezana deca su u velikoj opasnosti da pri saobraćajnoj nesreći teško stradaju ili izgube život. Da li znate da u Srbiji  60 posto roditelja dece do tri godine koristi auto-sedište za svoje mališane, a za decu od 4 do 12 godina njih 44 posto? Međutim, čak 90 posto njih nepravilno ga postavlja u automobil. Najveći razlog za to je neinformisanost o tome koliko su auto-sedišta važna za bezbednost dece u saobraćaju.

Iako Zakon kaže da se deca niža od 135 cm moraju prevoziti u odgovarajućem homologovanom sedištu, mali broj roditelja zaista vezuje decu tokom vožnje. Možda će vas sledeći podaci uveriti u neophodnost korišćenja auto-sedišta čak i pri najkraćim relacijama.

  • Deca između jedne i 14 godina najčešće stradaju (budu teško ili smrtno povređena) od povreda. Među povredama najčešće su one zadobijene u saobraćaju.
  • Poslednjih desetak godina u Srbiji i Evropi deca češće stradaju kao putnici u automobilu nego kao pešaci.
  • Procene su da bi oko 70 posto mališana preživelo ili bi zadobilo lakše povrede da su bili adekvatno vezana u odgovarajućim auto-sedištima.
  • Najveći broj saobraćajnih nezgoda dešava se na kratkim putovanjima, na samo nekoliko kilometara od kuće
  • Kod sudara pri brzini od samo 50 km/h dete teško 10 kg zbog inercije postaje teško 500 kg i tom silom udara o unutrašnjost vozila i druge putnike, ako nije pravilno vezano
To Top