Trudnica za volanom – što da ne?

trudnica-i-pojasTrudnice ne treba da voze auto – jedna je od čestih predrasuda na ovim prostorima. Vožnja automobila ima svojih mana, ali i očiglednih prednosti, te svaka trudnica prema svojim afinitetima, zdravstvenom stanju i tome kako se oseća, može da odluči hoće li voziti auto ili koristiti prevoz. Ipak, treba da obratite pažnju na nekoliko stvari, kako bi vam vožnja bila udobna i bezbedna.

Položaj u sedištu

Sedišta u automobilu znaju da budu neudobna za trudnicu, pa je potrebno da ih prilagodite vama. Izrazito uspravan položaj može da vam smeta, pa bi bilo dobro da malo iskosite naslon sedišta, a ako vam je neudbodno za donji deo leđa, tu možete staviti neko tanje jastuče. Takođe,  možete da pomerite sedište unazad, da noge ne budu jako savijene, a da ipak lepo upravljate komandama.

Da li je vazdušni jastuk opasan?

Svrha vazdušnog jastuka je da vas zaštiti u slučaju saobraćane nesreće. Kada se aktivira, on uglavnom dodiruje glavu i grudni koš, tako da bi stomak i beba u njemu trebalo da budu zaštićeni od udarca. U svakom slučaju, vazdušni jastuk je koristan, a ako zbog stomaka pomerite sedište unazad, on će biti zaštićen i od eventualnog aktiviranja vazdušnog jastuka.

Treba li da se vezujete?

Po važećem zakonu o saobraćaju svi su obavezni da se vezuju u automobilu, bilo da su vozači ili ne. Pojas ne može da naškodi bebi ako je pravilno postavljen, a i te kako može da zaštiti i vas i bebu u slučaju saobraćajne nesreće. Pojas treba da postavite tako da donji, horizontalni deo ide ispod stomaka, a gornji iznad grudnog koša, te da stomak nigde nije jako pristinsnut. Sam pojas ne treba da bude previše stegnut, ali ni labav, da bi imao zaštitnu svrhu.

Do kada treba da vozite?

Najbolji odgovor na ovo pitanje je – dok vama prija. Na početku trudnoće buduće mame često osećaju mučninu u slabost, pa je dobro da u tom periodu izbegavaju vožnju, kao i pred sam kraj trudnoće, kada je stomak dosta veliki i trudnici je teško da se udobno smesti na vozačkom mestu. Ali ako vama prija da vozite i lakše vam je da svakodnevne obaveze, poput odlaska naposao, u vrtić po decu ili kod lekara, obavljate vozeći umesto da idete prevozom, nema prepreke. Naravno, podrazumeva se da o ovome popričate s vašim ginekologom i da vam on da dozvolu da vozite.

Tokom vožnje

S obzirom na vaše stanje, nikada nemojte voziti duže od dva sata bez pauze. Pauze  neka budu duže,  minimum sat, kako biste se dobro odmorili. Nemojte sedati za volan ako sumnjate u ispravnost auta, osećate se loše, ako vam je lekar zabranio da vozite, ili su uslovi na putu loši – magla, sneg, poledica. Ako je toplo vreme, morate uvek imati dovoljno tečnosti, da ne biste dehidrirali. Ako je previše toplo, izubegavajte da vozite automobil koji nije klimatizovan, a ako jeste, nemojte praviti veliku razliku između spoljne i temperature u automobilu. Uvek nosite sa sobom dokumenta, zdravstvenu knjižicu i krvnu grupu, nikada se ne zna kada će zatrebati.

No Comments

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

To Top