Novine u Zakonu o bezbednosti saobraćaja

Posle dugog iščekivanja konačno su usvojene promene Zakona o bezbednosti saobraćaja. Najvažnije promene odnose sa na dodatno pooštravanje kaznene politike, jer je to jedna od mera da se vozači nateraju na oprezniju vožnju i da se smanji broj poginulih i povređenih u saobraćajnim nesrećama.
Prema rečima Damira Okanovića, predsednika Komiteta za bezbednost saobraćaja, neke novine se odnose i na bezbednost dece u saobraćaju.
– Promene su nužne, jer smo, nažalost, još daleko od ostvarenja Strategije o bezbednosti saobraćaja Srbije koja predviđa da od 2020. nijedno dete ne nastrada u saobraćaju. Nažalost, samo prošle godine u Srbiji u saobraćajnim nesrećama nastradalo je 14 dece, od toga su čak devetoro bili putnici u automobilima, troje pešaci i dvoje na biciklima – upozorava Okanović.
Prema izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije, dečja auto-sedišta ubuduće će biti obavezna za sve mališane niže od 135 centimetara. Do sada je bilo obavezno samo da se dete do tri godine starosti prevozi u bezbednosnom auto-sedištu, ali se to u praksi pokazalo kao neodgovarajuće. U mnogim evropskim zemljama propisano je i da visina do koje dete mora da se vozi u auto-sedištu iznosi najmanje 150 centimetara.
Što se tiče kaznene politike, kazna za nesavesnog vozača koji vozi dete bez auto-sedišta umesto sadašnjih maksimalnih 30.000 iznosiće i do 120.000 dinara.
– Tu zaiste ne sme da bude nikakvog kompromisa jer su deca među najugroženijim kategorijama u saobraćaju – kaže Okanović i dodaje da, nažalost, samo promena propisa neće doneti i promenu ponašanja, već da mora da se radi na striktnoj primeni zakona, a još više na edukaciji roditelja.
Jer oni često minimizuju razloge za korišćenje auto- sedišta i potežu potpuno neprihvatljive argumente, poput onog da kada su oni bili mali, niko se nije vozio u auto- sedištu.
-Takva poređenja apsolutno ne stoje. Naprotiv, podaci pokazuju da je tada daleko više dece ginulo u saobraćajnim nesrećama kao putnici. Samo, nažalost, oni nisu preživeli i ne mogu o tome da posvedoče – upozorava Damir Okanović.
Nažalost, kaže Damir Okanović, roditelji i dalje često misle da se nesreće dešavaju nekom drugom, a i ako dođe do nezgode, da njihovom detetu ne može da se desi ništa loše i da je sigurno u naručju roditelja. Takođe, čak i kada poseduju auto-sedište, često na kraćim vožnjama ne vezuju decu, ne razmišljajući da se najveći broj saobraćajnih nesreća dogodi u blizini kuće, u krugu od nekoliko kilometara.

No Comments

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

To Top